M-am gandit sa mai dezvalui cateva secrete pentru incepatorii in activitati pe Internet. Imi propusesem ca blogul sa contina informatii de toate pentru toti si mi-am dat seama ca am abdicat de la regula, asa ca ma intorc putin si dau informatii de toate pentru toti incepatorii pe Internet, nu numai pentru incepatorii din domeniul bani online, afaceri online.
Azi va spun despre coduri Captcha, si reCaptcha, ce sunt, prin ce se deosebesc si de ce sunt utile, mai ales ca, de curand, am vorbit de posibilitatea de a va gasi un job online cu tastare de coduri captcha.
Cu totii ati observat ca, de fiecare data cand ne inregistram intr-un site pentru ca sa facem bani online, suntem obligati sa tastam, pentru a finaliza inregistrarea, un text distorsionat care ne pune, uneori, rabdarea la incercare. V-ati intrebat vreodata ce-i cu acel text ? Ei bine, el se numeste cod captcha, si, de obicei, stim ca este doar un cod antispam.
Captcha, ce este
Captcha este un program care ofera securitate prin faptul ca genereaza texte aleatoare, cu un grad de lizibilitate care utilizeaza inteligenta umana in descifrarea lor. Aceste texte aleatoare si distorsionate pot fi citite doar de oameni. Textele distorsionate, astfel generate, nu pot fi citite de calculatoare, booti, crawlere, care nu intotdeauna sunt bine intentionate. De aceea, codurile captcha au rol de antispam si pastreaza un site, sau o adresa de email, in siguranta.
Inventatorul programului de generare a codurilor captcha este omul de stiinta Luis von Ahn, al carui blog va recomand sa-l cititi, aici.
Cum insa, renumitul om de stiinta era constient ca prin implementarea programului sau, fiecare utilizator de Internet pierdea 10 secunde din timpul sau pentru tastarea codurilor captcha, el a cautat o solutie pentru orientarea acestui timp spre un lucru util intregii umanitati.
Astfel, Luis von Ahn a ajuns la ideea de a refolosi codurile captcha tastate de milioane de utilizatori de Internet, zilnic, in scop util pentru umanitate si cunoastere.
Ca urmare, Luis von Ahn a revizuit programul Captcha, pe care il inventase la cererea facuta de Yahoo, pentru a proteja site-ul de spam, si a transformat acel cod initial, in codul reCaptcha.
ReCaptcha, ce aduce nou
ReCaptcha este o versiune imbunatita a programului Captcha, in care textul generat este alcatuit din doua cuvinte. Primul cuvant din codul reCaptcha este generat aleator, si constituie, de fapt, controlul de siguranta impotriva spamului, iar al doilea cuvant provine dintr-o carte veche, scanata si al carui text a fost deformat la scanare, atunci cand s-a incercat transpunerea ei in format digital.
ReCaptcha se utilizeaza pentru transpunerea digitala a cartilor, ziarelor si informatiilor din bibliotecile aparute inaintea calculatoarelor, si aflate, inca, pe suport de hartie.
Deci, daca va trebui sa tastezi 2 cuvinte, in loc de unul, sa stii ca, de fapt, site-ul web respectiv foloseste codul recaptcha si munca ta este utila nu numai site-ului web care te obliga sa tastezi acele coduri.
Pentru un utilizator obisnuit de Internet, utilizarea codului reCaptcha intr-un site web, prin alcatuirea sa din doua cuvinte, inseamna nervi si timp pierdut, la prima vedere. Tu, care ai citit mai multe despre codul recaptcha, stii ca, prin acele secunde in care tastezi codul, contribui la munca masiva pe care o are omenirea de infaptuit transpunand informatia din cartile vechi de pe suport de hartie in informatie digitala accesibila tuturor, vei fi rabdator si te vei simti util omenirii.
Sciencentral ne vorbeste despre momentul in care s-a hotarat utlizarea codurilor pentru digitalizarea istoriei, spune ca inventatorul codurilor captcha raspunde la intrebarea de ce devin codurile din ce in ce mai dificile, cu butada : "crezi asta pentru ca nu esti om".
Adevarul este ca, programele de calculator se perfectioneaza continuu, ceea ce face ca si codurile recaptcha sa devina din ce in ce mai complicate chiar si pentru oameni. De aceea, atunci cand v-am vorbit de jobul cu tastare de coduri captcha, si, de fapt, acum imi dau seama ca erau recaptcha, v-am avertizat ca trebuie sa fiti cu mintea limpede cand incepeti munca. De altfel, poti citi ce crede chiar Luis von Ahn despre joburile cu tastare de coduri captcha aici.
Utilitatea codurilor recaptcha
- Codul recaptcha, chiar daca este mai lung, avand 2 cuvinte, chiar daca este din ce in ce mai greu de descifrat si pentru creierele noastre, se dovedeste a fi util, el ajutand la digitizarea cartilor, ziarelor, emisiunilor de radio vechi. Daca esti curios, poti vedea colectia de carti in format digital, Carnegie Mellon, pentru care lucrezi si tu atunci cand tastezi coduri recaptcha.
- reCaptcha este un serviciu web free oferit, acum, de Google. Poate fi adaugat pe orice site, sau blog, in vederea securizarii lui.
Poti afla chiar de la Google ce este recaptcha. - Prin codul recaptcha iti poti proteja adresa de email.
- In acelasi timp, poti proteja si adresele cititorilor tai daca sunt nevoiti sa-si puna adresa pe site.
- Folosind serviciul free de la Google, poti, cu blogul tau sa contribui la transpunerea informatiei de pe suport de hartie in format digital. Te poti inscrie pentru programul reCaptcha free, de la Google.
Combinarea aleatoare a cuvintelor poate creea text cu inteles, iar atunci, creierul uman reactioneaza in mod hilar la comanda data de acel text, uitand ca, de fapt, el trebuie sa considere textul doar ca un cod scris, si atat.
Cum va inchipuiti ca au reactionat unii utilizatori de Internet carora li s-au afisat textele de mai jos ?
Asadar, iata, ca, acele nesuferite de coduri recaptcha ascund un scop nobil. Nu-i asa ca, dupa ce ai aflat secretul codurilor recaptcha te simti mai linistit cand le tastezi ?
In plus, daca ai un blog sau site, nu trebuie sa te simti stingher daca cititorilor tai li se cere sa tasteze coduri recaptcha atunci cand se inregistreaza cu adresa de email pentru a-ti urmari blogul, sau ai un formular de contact, asa cum am eu in pagina contact.
Sper ca ti-am dat informatii utile despre ce sunt, prin ce se deosebesc, si de ce sunt utile codurile recaptcha, pe care noi le stim doar ca si coduri antispam.
Daca am reusit sa-mi respect hotararea de a prezenta informatii de toate pentru toti, chiar si pentru incepatorii in activitati pe Internet fara bani, ma simt si eu mai utila. Am mai abordat, in blog, astfel de teme, la eticheta Internet, si nu numai.
Si, nu uita, daca am reusit sa-ti fiu de folos, imparte si cu prietenii tai de pe Facebook, twitter, sau chiar prin email, informatia !
0 comments:
Trimiteți un comentariu
Multumesc de vizita. Astept un comentariu interesant si util. Va astept si alta data cu drag, sa descoperim impreuna cum castigi bani pe Internet cand esti doar incepator.
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.